Jaki wybrać stół do małej kuchni?

Opublikowane | 0 komentarzy

Jaki wybrać stół do małej kuchni?

Posiadanie niewielkiej kuchni jest częstą przyczyną rezygnacji z posiadania stołu. Zajmuje zbyt wiele miejsca, a poruszanie się po kuchni staje się kłopotliwe. Jednak każda pani domu marzy o stole, przy którym można usiąść, jedząc posiłek lub wygodnie przygotować potrawę.

Szansą na stworzenie małej przestrzeni jadalnej są pomysłowe stoliki, pasujące do każdej kuchni, nawet najmniejszej.

Najprostszym sposobem na stół, który nie zajmuje miejsca, jest składany blat, umieszczony przy dowolnej ścianie. Dzięki zawiasom można go opuszczać, gdy przestaniemy go potrzebować. Taki stolik można przymocować pod oknem, dostarczając w ciągu dnia odpowiednią ilość światła. Dodatkowym atutem może okazać się ciekawy widok na zewnątrz. Nad blatem umieszczonym przy ścianie, warto zamocować lampkę. Okaże się, że w tak przygotowanym miejscu przyjemnie będzie poczytać prasę lub wspólnie z domownikami usiąść do kolacji.

Pomysłem na stół w małej kuchni z oknem jest roboczy blat przy parapecie, wykorzystujący okienny parapet jako część stołu. Jeśli zadbamy, by parapet i blat stolika pasowały do siebie kolorystycznie, powstanie ciekawe rozwiązanie dekoracyjne. Pod stolikiem mogą zmieścić się półki na drobiazgi oraz kulinarne publikacje. Blat stolika powinien być wysunięty na taką odległość, by zmieściły się nogi, siedzących przy nim domownikom.

W nowoczesnej kuchence sprawdzi się podłużny blat, pełniący rolę barku. Do takiego rozwiązania można wykorzystać niewysoką szafkę, ustawioną bokiem przy ścianie. Do szafki przytwierdzamy blat o odpowiedniej szerokości. Półki staną się dodatkowym miejscem na sprzęty kuchenne. Dostawione do barku taborety lub hokery, nadadzą pomieszczeniu klubowego charakteru.

Praktycznym rozwiązaniem dla małej kuchni jest ustawienie niewielkiego stolika na kółkach. Można go przesuwać w dowolne miejsce, zapewniając sobie odpowiednią przestrzeń. Kwadratowy lub prostokątny stół nadaje się do ustawienia przy ścianach. Okrągły blat zajmuje więcej miejsca, chociaż jego wielką zaletą jest bezpieczne przemieszczanie się w jego sąsiedztwie, bez narażania się na obijanie o kanty stołu.

Jeśli posiadamy jedynie wnękę kuchenną, w której nie ma miejsca na najmniejszy stolik, warto pomyśleć o chowanym blacie pod blatem szafki. W czasie przygotowania posiłku, można go wysunąć i w ten sposób zapewnić sobie dodatkowe miejsce robocze. Przy takim stoliku można zjeść posiłek i przeglądnąć prasę. Schowany pod blatem szafki, nie zajmuje wolnej przestrzeni. Odmianą tego rozwiązania są stoliki – szuflady. Schowany w kuchennej szafce blat, może być wysuwany jak szuflada, pełniąc rolę barku. Takie blaty cechuje duża stabilność. Wysuwają się z szafek na prowadnicach i wytrzymują duże obciążenia. Kupując szafki kuchenne, można zamówić dodatkowe wyposażenie ich w chowane blaty.

Praktyczne wskazówki

  1. Dla zapewnienia wygody użytkownikom, blat dowolnego stolika powinien znajdować się na wysokości około 74 cm. Również krzesełka i taborety nie mogą być za niskie. Zwykle ich wysokość wynosi około 44 cm.

  2. Decydując się na stolik w kuchni, należy zapewnić wolną przestrzeń między nim a innymi meblami, wynoszącą około 65 cm.

  3. Lampa nad stołem, umieszczona na wysokości około 80 cm, doskonale oświetli blat, nie rażąc oczu osób, zasiadających przy nim. Klosz kuchennej lampy w kształcie abażura lub nieprzeźroczysty, kryjący skutecznie żarówkę, zapewni snop światła skierowany na stół, bez rozpraszania się na boki kuchni.

  4. Należy zadbać, by stolik nie mieścił się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki. Zapewni to bezpieczne korzystanie z mebla.

  5. Obecność w domu dzieci jest powodem, dla którego należy kanty mebi oraz stołu zabezpieczyć lub zapewnić im półokrągły kształt.

Dodaj odpowiedź